Klubbens Historia

timeline_pre_loader

1969

Den första banan bestod av tre hål. Man lade ut gummislangar som var 50 cm långa som fungerade som hål i början. Man utvecklade banan efterhand och istället för gummiringar så grävde man ner kaffeburkar i marken. Där spelades det golf under en säsong och man samsades om platsen med bågskyttarna. Året var 1969.

img134
Insamling av pengar till banbygget tidigt 1970-tal.

Året därpå gick man till kommunen och frågade om man fick anlägga en sexhålsbana där nuvarande träningsområde ligger. Svaret blev positivt. Då bildade man Ekarnas Golfklubb i februari 1970. Ordförande blev Bertil Johansson. Han var också den största drivande kraften till bildandet av klubben. Vice ordförande blev Bo Holmgren, till sekreterare valdes Leif Nilsson och kassör blev Lars-Erik Westman. Medlem nummer ett blev Siwert Ask, ett nummer han fortfarande innehar.

img097

Området som var betesmark för djur plöjdes upp och man anlade greener och sådde fairway. Allt blev klart på mindre än en vecka. På området växte det stora gamla ekar, därav klubbens namn. Kostnaden för anläggningen av den första banan blev noll kronor. Gräset skänktes av vägverket som också bistod med såmaskiner mm och allt övrigt arbete bedrevs ideellt. Banan var klar för spel 1971.

``Hönshuset``

Första klubbhuset var det som i folkmun kallas för ”hönshuset”. Medlemsavgiften sattes till 50 kr per familj. Medlemsantalet var i början cirka 150 personer. Här spelade man under tre år. I början använde klubben en egen mall för handicap. Klubbens bäste spelare, som vid den här tiden var Bo Holmgren, fick noll i handicap. Övriga spelares handicap sattes i relation till Bosse.

1974

1974 stod 9-hålsbanan klar och klubben valdes in i SGF. Man hade då fått mer mark i anspråk och banarkitekt Nils Sköld hade varit på besök och hjälpt till med ritningen över hur banan skulle se ut. Ekarna hade vid den här tiden Sveriges lägsta medlemsavgift, c:a 350 kronor och blev en av de första så kallade ”brevlådeklubbarna”. Som mest var medlemsantalet över 4000 medlemmar. Detta medförde att klubben fick en mycket god ekonomi.

Klubbens nuvarande klubbhus tas i bruk.

1982

Klubbens nuvarande greenkeeper Jan Andersson anställdes 1982. Innan dess hade Börje Svensson och Ingemar Bengtsson varit ideella banarbetare och skött banan på sin fritid.

1990

Nuvarande 18-håsbanan började byggas 1990. Banan ritades och byggdes av Jan Andersson, vår egen greenkeeper helt i egen regi. Banan finansierades via ett eget kapital på 2 miljoner och ett banklån på 3,3 miljoner. I denna summa ingick fairwaybevattning på 1,8 miljoner och en tunnel under väg 44 som kostade 600 000 kr. Skulden betalades tillbaka på fyra år.

Ny golfshop, omklädningsrum och vagnbod.

Korthålsbanan står färdig.

Ekarnas Golfmotell byggs.

2015

Klubbens pro, Christian Bolgakov, som har varit kontrakterad entreprenör, anställs som Pro/Golfchef. Shopen flyttas till det ombyggda kansliet, som nu har integrerad shop. Förutom shopen drivs därmed även range och studio i klubbens egen regi.

Banan får fyra banlängder genom orange, röd, gul och vit tee.

De personer vi har att tacka för att Ekarnas Golfklubb existerar, är gänget från kvarteret Gösen. Utan deras brinnande intresse och engagemang, samt deras otaliga antal ideella timmar skulle aldrig klubben vara där den är idag.

Tack!

Driving rangen är stängd för säsongen. Självplock gäller.